ISO 22000
hakkında Gıda Güvenliği için ISO 22000 Standardı
Yediğiniz yiyeceklerin kontaminasyona karşı güvenli olup olmadığını nasıl anlarsınız? Haberleri açtığınızda, genellikle her gün yeni bir yemek skandalı çıkıyor gibi görünüyor. En son akla gelen, Amerika Birleşik Devletleri’nde insanları mide bulandıran E Coli’li patates salatası oldu. ISO 22000 Gıda Güvenliği Standardı, üretimin tüm aşamalarında gıda güvenliğinin nasıl sağlanacağına dair yönergeler sağlayarak bu tür kontaminasyonun oluşmasını önlemeyi amaçlar. ISO 22000 ve bunun gıda endüstrisine nasıl faydalı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu blogu okumaya devam edin.
ISO 22000 nedir?
Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO), tüm sektörlerdeki işletmeler ve diğer kuruluşlar için standartlar belirler. ISO’nun amacı, dünyayı iş yapma şekillerinde daha tutarlı hale getirmektir. ISO 22000, ISO tarafından yayınlanan ve işletmelere gıda güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunda yönergeler sağlayan bir standarttır. ISO 22000, gıda endüstrisindeki kuruluşlara, gıda güvenliğini destekleyen ve kuruluşun ISO standartlarını karşılamasını sağlayan bir gıda güvenliği yönetim sistemi (FSMS) kurmak ve uygulamak için kılavuzlar sağlar.
ISO 22000 ilk olarak 2005 yılında yayınlandı ve o zamandan beri Ekim 2013 ve Eylül 2015’te yayınlanan revizyonlar dahil olmak üzere birkaç kez revize edildi. ISO, ISO 22000’in en son bilgilerle güncel kalmasını sağlamak için standartları sürekli olarak revize eder.
ISO 22000 Nasıl Çalışır?
ISO, ISO 22000 kullanan işletmelerin, üretim, nakliye ve dağıtımın tüm aşamalarında gıda güvenliğini sağlamak için sistematik bir yaklaşım benimsemelerini tavsiye eder. ISO 22000’deki gereksinimler 7 kategoride düzenlenmiştir:
- Liderlik: ISO, bir gıda işletmesinin bir FSMS oluşturmak ve sürdürmek için üst yönetimden bir taahhüt alması gerektiğini belirtir. ISO 22000 ayrıca bir şirketin FSMS gerekliliklerini belirlemekten ve performansını izlemekten sorumlu bir kişi atamasını tavsiye eder. Şirketler, ISO 22000 gerekliliklerini iletmek ve gıda güvenliğinin önemini anlamalarına yardımcı olmak için tüm tedarikçileri, müşterileri ve diğer ilgili taraflarla iletişim kanalları kurmalıdır. Şirketler ayrıca eğitim, öğretim ve performans izleme yoluyla FSMS’lerinde sürekli iyileştirme sağlamalıdır.
- Gıda Güvenliği Politikası: ISO, bir kuruluşun gıda güvenliğinin şirket içinde nasıl sağlanacağını açıkça belirten yazılı bir belgeye sahip olması gerektiğini belirtir. Bu, ISO 22000’in kapsamını, gıda güvenliği rolleri ve sorumluluklarını, ISO 22000’in hedeflerini, ISO 22000 içindeki iletişim kanallarını ve ISO’nun nasıl sürdürüleceğini içerir. Gıda güvenliği politikası, yasa veya yönetmeliklerdeki değişiklikleri yansıtmalıdır.
- Tehlike Analizi & Kritik Kontrol Noktaları (HACCP): ISO 22000, işletmelerin gıda üretimindeki potansiyel tehlikeleri belirlemesini ve bunları önlemek için prosedürler oluşturmasını gerektirir. ISO, bu prosedürlerin kuruluşun operasyonlarının her aşamasında oluşturulması gerektiğini belirtir. ISO ayrıca mikrobiyolojik, kimyasal veya fiziksel kontaminasyon dahil olmak üzere gıda güvenliği risklerini etkileyebilecek ISO 22000’deki herhangi bir değişikliğin düzenli olarak gözden geçirilmesini tavsiye eder.
- Operasyonel Kontrol: ISO 22000, şirketlerin bir gıda güvenliği yönetim sisteminin verimli ve etkili çalışmasını sağlamak için prosedürler oluşturmasını gerektirir. Buna, ekipmanın doğrulanması ve gıda güvenliği tehlikeleri için izleme uygulamaları dahildir.
- Sıhhi & Bitki Sağlığı (SPS) Gereksinimleri: ISO 22000, işletmelerin müşterilerin ve pazarların SPS gereksinimlerini anlamasını gerektirir. ISO, uluslararası ticaretin yasal gerekliliklerini anlama konusunda rehberlik için ISO 20500’e danışılmasını önerir. ISO ayrıca, bir kuruluşun operasyonlarına özel SPS planlarının geliştirilmesine ilişkin rehberlik için ISO Guide 34’e başvurulmasını önerir.
- Ürün Gerçekleştirme: Şirketler, ürün güvenliğini etkileyen tüm faaliyetleri anlamak, kontrol etmek ve belgelemek için ISO 22000 gerekliliklerini belirlemelidir. ISO, bir kuruluşun geri çağırma planına ISO 22000 bilgilerinin dahil edilmesini önerir.
- Doğrulama: ISO 22000, işletmelerin ISO 22000 uyumluluğunu ve ISO 22000 uygulamasının etkinliğini doğrulamak için prosedürler oluşturmasını gerektirir. ISO Guide 65, ISO 22000 doğrulama konusunda rehberlik için kullanılabilir.
ISO 22000’i Uygulamaktan Hangi Kuruluşlar Yararlanabilir?
ISO 22000, gıda ürünlerinin taşınması, işlenmesi, paketlenmesi veya depolanması ile ilgili tüm kuruluşlar için geçerlidir. Bu, hammadde ve içerik işlemcilerini, gıda ürünleri üreticilerini, ambalaj malzemeleri üreticilerini ve gıdaların işlenmesi veya imalatında yer alan diğer tüm operatörleri içerebilir. Bu kuruluşlar, müşterilerine güvenli gıda ürünleri sağlamak için daha güvenli yöntemler oluşturmak istiyorlarsa ISO 22000’i kullanabilirler.
Bu nedenle, ISO 22000, küçük restoranlardan Walmart veya McDonalds gibi büyük çok uluslu şirketlere kadar gıda endüstrisindeki her türlü işletme tarafından kullanılabilir. ISO 22000, özellikle müşterilerine onları hasta etmeyecek veya sağlıklarına zarar vermeyecek güvenli gıda ürünleri sağlamaya çalışan şirketler için faydalıdır.
ISO 22000’in Gıda Şirketlerine Faydaları
ISO 22000’in faydalarından biri, kuruluşlara gıda güvenliğini sağlamak ve gıda güvenliği için uluslararası standartları karşılamak için sistematik bir yöntem sağlamasıdır. ISO 22000, tehlike analizi, eğitim gereksinimleri ve ISO denetimi dahil olmak üzere ISO 22000’in nasıl uygulanacağına dair net yönergeler sağlar. ISO 22000, özellikle müşterilerine güvenli gıda ürünleri sağlamakla ilgilenen kuruluşlar için faydalıdır.
ISO 22000 ayrıca aşağıdakiler gibi başka avantajlar da sunar:
- Şirketlere, müşterilere güvenli gıda ürünleri sağlamak için daha güvenli yöntemler geliştirmelerinde yardımcı oluyoruz. ISO 22000, önleyici tedbirlerin geliştirilmesini ve gıda güvenliği için ISO standartlarını elde etme araçlarını destekler. ISO 22000, denetimler ve doğrulama prosedürleri yoluyla şirketlerin ISO standartlarını korumalarına da yardımcı olabilir.
- Tüketicinin bir ürüne olan güvenini artırmak, müşterilerin yiyeceklerini üretmeye giden süreç ve prosedürler konusunda kendilerini güvende ve kendinden emin hissetmelerini sağlamak. Bu nedenle ISO 22000, ISO 22000 sertifikasına sahip olmayan rakiplere göre sürdürülebilir bir avantaj sunar.
- ISO 22000, üreticilerden üreticilere ve distribütörlere kadar gıda endüstrisindeki her türlü şirket tarafından kullanılabilir. ISO 22000, uluslararası ticaret için düzenleyici standartlarla uyumu sağlayarak gıda ürünlerinin yabancı ülkelere ihracat sürecini de basitleştirir.
ISO 22000 – Sonuç olarak
Gördüğünüz gibi ISO 22000 standardı, gıda tedarik zincirindeki gıda güvenliği tehlikelerini azaltmaya yardımcı oluyor. ISO 22000, esnek olacak şekilde kurulmuştur ve gıda endüstrisindeki ISO 22000 ilkelerini benimsemek isteyen her tür kuruluşa (büyük veya küçük) uygulanır. ISO 22000 ayrıca tüketici güveninin artırılması, ürünlerin uluslararası pazarlanmasındaki engellerin azaltılması,
ISO 22000, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) tarafından gıda güvenliği yönetim sistemleri için tanınmış bir uluslararası standart olarak kabul edilmiştir. İşletmeler ISO 22000’i takip ederek ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetmeliklerine uyduklarını kanıtlayabilirler. ISO 22000, gıda güvenliği yönetimi için yeni küresel ölçüt olarak belirlenmiştir.
ISO 22000 hakkında daha fazla bilgi için lütfen bizimle enquiry@iascertification.com adresinden iletişime geçin.