+91 9962590571, 8220666148
enquiry@iascertification.com

ISO 22000 Sertifikası

Türkiye’de ISO 22000 Sertifikası

ISO 22000 sertifikası, gıda endüstrileri için en önemli sertifikalardan biridir. Gıda Endüstrilerinde bir FSMS sistemini uygulamak ve uygulamak için kuruluşlara bir çerçeve sağlar. IAS, bu standarda göre sertifika sağlamaktadır.

ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000’in en son versiyonu 2018 yılında ISO tarafından yayınlanmıştır. IAS, bu yönetim sistemine karşı denetimler yapmakta ve ISO 22000 belgesini vermektedir. Bu standart, aşağıdaki genel kabul görmüş temel unsurları birleştirerek gıda güvenliği tehlikelerinin dinamik kontrolünü sunar:

  • Etkileşimli iletişim
  • Sistem yönetimi
  • Ön Koşul Programları (PRP’ler)
  • Tehlike Analizi Prensipleri ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP)

ISO 22000 sertifikası, kuruluşa üretim alanından tüketim noktasına kadar gıda kaynaklı tehlikelerin önlenmesi, ortadan kaldırılması ve kontrolünde yardımcı olur. Sürecin herhangi bir aşamasında gıda güvenliği tehlikelerinin ortaya çıkma riski olduğundan, gıda tedarik zincirindeki her kuruluş yeterli tehlike kontrollerini yapmalıdır. ISO 22000, GMP’ler, HACCP ve diğer önde gelen önleyici prosedürleri dahil ederek geleneksel güvenlik yönetimi prosedürlerini geliştirir. Bu nedenle, bu daha katı standart, dünya çapındaki büyük perakendeciler ve üreticiler için sıklıkla gereklidir.

ISO 22000 sertifika programları

 

ISO 22000 sertifikası Almada Genel Adımlar

ISO 22000 sertifikası almak için bir ISO 22000 sisteminin kurulması, uygulanması ve sürdürülmesi için aşağıdaki faaliyetler gereklidir:

  1. Ön değerlendirme toplantısı: Bu aşamada, bir IAS denetçisi, gereksinimlerini anlamak, gıda endüstrisini ve Gıda Güvenliği ile ilgili zorluklarını anlamak için organizasyon ekibiyle buluşacaktır. Bu toplantıda denetçi ayrıca ISO 22000’in kapsamını, belgelendirme sürecinin zaman çizelgelerini, ISO 22000 sertifikası ücretlerini ve diğer detayları paylaşacaktır.
  2. İç Denetim: Bu aşamada, bir IAS denetçisi, kuruluşun ISO 22000 gerekliliklerine uyup uymadığını kontrol etmek için tüm departmanlarda (Üretim, Kalite Kontrol, İmalat ve Tasarım departmanı vb.)
  3. Dokümantasyon: ISO 22000 Sertifikasyon sürecinin bu aşamasında, bir IAS denetçisi dokümante edilmiş gıda güvenliği sistemini kontrol edecektir. Denetçi, kuruluşun ISO 22000 gerekliliklerine uyup uymadığını tüm departmanlarda (Üretim, Kalite Kontrol, İmalat ve Tasarım departmanı vb.) gereksinimlerine ve ilk iç denetim raporu bulgularına göre kontrol eder.

ISO 22000 Sertifikası Programları

IAS, müşterilerden gelen başvuruyu inceler ve adam-günleri ile belgelendirme maliyetine ulaşır. Sözleşme onaylandıktan sonra IAS, kuruluş için ayrıntılı ISO 22000 sertifika programları türetir. ISO 22000 gerekliliklerine yönelik denetimleri başarıyla tamamlayan kuruluşlara, bu standardın tüm gerekliliklerine uygunluk gösterdiklerini gösteren program sonunda ISO 22000 sertifikası verilmektedir.

Aşama 1 Denetimi: Kuruluşun ISO 22000 gerekliliklerine tam olarak uyduğundan ve Belgelendirme Denetimine hazır olduğundan emin olmak için bir ön değerlendirme denetimi yapılır.

Belgelendirme Denetimi: ISO 22000 belgelendirme sürecinin bu aşamasında, bir IAS denetçisi, ISO 22000 sisteminin uygulanıp uygulanmadığını ve gereksinimlere göre çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için son bir denetim yapacaktır.

Belgelendirme: Kuruluş, denetim sürecinin tüm aşamalarını başarıyla tamamladıktan sonra ISO 22000 sertifikası verilmesi için başvurabilir. Bunun için IAS, kuruluşa ISO 22000 sertifikası şablonlarını gönderir (tüm ISO 22000 detayları ile).

Belgelendirme Sonrası Denetim: 3 yıl sonra IAS, ISO 22000 sisteminin şartlara uygun çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için bir belgelendirme sonrası denetimi gerçekleştirir. Değilse, sonraki (üçüncü) ISO 22000 denetiminin gerçekleştirildiği kuruluş tarafından düzeltici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerekir.

IAS, diğer sertifikalara benzer şekilde aynı prosedürü izleyecektir. Lütfen https://www.eascertification.com/iso-certification-process/ adresine bakın . 

ISO 22000 Sertifikası Türkiye’de Kimler Başvuru Yapabilir?

ISO 22000 sertifikası, ISO 22000:2018 gereklilikleri genel olduğundan ve gıda zincirindeki tüm kuruluşlara, büyüklük ve karmaşıklık ne olursa olsun uygulanabilir olması amaçlandığından, gıda ile ilgili tüm kuruluşlara verilir. Doğrudan veya dolaylı olarak dahil olan kuruluşlar arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, yem üreticileri, gıda catering hizmetleri, çiftçiler, hayvansal gıda ürünleri üreticileri, gıda üreticileri, ambalaj malzemeleri ve diğer gıda ile temas eden malzemeler, gıda ürünleri perakendecileri ve gıda hizmetleri sağlayan kuruluşlar, yabani bitki ve hayvan hasat makineleri, temizlik ve sanitasyon hizmetleri, gıda ürünü taşıyıcıları, depolama ve dağıtım hizmetleri, ekipman tedarikçileri, içerik üreticileri, temizlik ve dezenfektanlar.  

Türkiye’de ISO 22000 Sertifikası Nasıl Başvurulur

Maliyetler, zaman çerçeveleri, faaliyetler, kapsam, ISO 22000 sertifika programları vb. gibi Türkiye’deki ISO 22000 sertifikası hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen başvuru formunu doldurun ve ücretsiz danışmanlık için sorgunuzu bize gönderin.

Ayrıca bakınız: Gıda Endüstrisi için ISO

ISO Belgelendirmesinin faydaları ve ihtiyaçları

ISO belgelendirme maliyeti